Het is officieel, automatische ondertitels zijn beschikbaar op Google Chrome. Met deze nieuwe functie krijgen doven en slechthorenden toegang tot audio- en video-content.
Voordien was deze functie alleen mogelijk op bepaalde smartphonemodellen, waardoor gehandicapten aan de zijlijn bleven staan. In 2019 had automatische ondertiteling een beperkte reikwijdte, maar nu – dankzij de firma "Mountain View" – is dit mogelijk op Google Chrome vanaf een pc, Mac of Chromebook.
Taak die het dagelijks leven vergemakkelijkt
Vanaf nu wordt alle audio- en video-content van sociale media, platforms, podcasts, radioprogramma's en ingesloten videospelers die toegankelijk zijn vanuit Google Chrome ondertiteld.
Voorlopig is de functie echter alleen in het Engels beschikbaar, maar ze biedt degenen die de taal van Shakespeare vloeiend spreken nu al een betere toegankelijkheid dan voordien. Een Franse versie wordt binnenkort verwacht.
Eenvoudige activatie
Om de functie te starten, moet u naar uw browserinstellingen gaan. Ga dan naar de geavanceerde instellingen en klik op het tabblad "Toegankelijkheid".
U zult de optie "automatische ondertitels" kunnen kiezen. U kunt nu toegang krijgen tot bovenstaande content.
Opmerkelijke vooruitgang
Toegankelijkheid voor mensen met een handicap is een belangrijk aandachtspunt in onze maatschappij. We moeten werken aan meer integratie in de samenleving.
Doven en slechthorenden toegang geven tot hetzelfde soort content als anderen is al een stap in de goede richting. Google begrijpt dit, aangezien het bedrijf de mogelijkheden om het web voor iedereen toegankelijk te maken heeft uitgebreid. In 2019 zorgde de gedetailleerde stembegeleiding die in Google Maps was geïntegreerd ervoor dat mensen met een visuele handicap zich beter konden verplaatsen en onafhankelijker konden worden.
Eind 2020 heeft het bedrijf uit Mountain View ook "Cool To Speak" gelanceerd, een revolutionaire app waarmee mensen met een spraakbeperking met hun ogen kunnen communiceren. Instagram denkt ook na over een ondertitel-functie, die tekst van story’s zou weergeven. Met de komst van automatische ondertiteling op Google Chrome wordt het web steeds inclusiever voor mensen met een handicap. Heeft u er ooit aan gedacht om uw content toegankelijker te maken?
Wilt u wat hulp bij deze vermoeiende taak? U kunt advies inwinnen bij ons team van professionals.
Wij zijn gepassioneerd door ons werk en zullen u begeleiden bij het bereiken van uw doelen. Neem nu contact met ons op!