De Covid-19-crisis verstikt de culturele sector steeds meer. Zonder voorstellingen blijven de theaterzalen wanhopig leeg. De muziek is stilgevallen in de concertzalen en de geur van popcorn heeft de bioscopen verlaten. Alles gebeurt nu online. Het bekijken van streaming video is nog nooit zo eenvoudig geweest. Hebben bioscopen nog een reden van bestaan?
VOD-platforms zijn in opmars
Het aantal abonnees op VOD-platforms (video on demand) is sinds de lockdown geëxplodeerd. Netflix, Disney+ en Amazon Prime hebben steeds meer fans. De sluiting van de bioscopen heeft de grote filmproducenten ertoe aangezet hun films op VOD-platforms uit te brengen, wat de woede van de bioscoopeigenaars heeft aangewakkerd. Om nog een beetje winst te maken, worden deze films vervolgens online op de markt gebracht.
Het is een harde klap, maar het accentueert de gestage daling van het bioscoopbezoek. De kijk van het publiek op cinema is in de loop der jaren echt veranderd. De democratisering van flatscreens, Dolby Surround-geluidssystemen en de diversificatie van de VOD-catalogus vervangen voor veel mensen het plezier om naar de bioscoop te gaan.
Comfortabeler, zonder je te verplaatsen of extra geld te betalen voor een snack, zijn woonkamers volwaardige bioscopen geworden. Bovendien betekende het uitbrengen van films een vorm van exclusiviteit die in tijden van een gezondheidscrisis en VOD-platforms niet meer bestaat.
Gezelligheid op halve kracht
Naar de film gaan was vooral een familie- of groepsactiviteit. Nu verbiedt de gezondheidscrisis ons elke sociale activiteit in de buurt. Slechts enkele categorieën mensen, zoals gezinnen of trouwe bioscoopbezoekers, gingen nog naar de film.
Ze zijn allemaal op zoek naar een ervaring die specifiek is voor hun visie op cinema. Een gezellig moment met hun kinderen of zelfs een nieuwe ervaring (films geprojecteerd in 3D of zelfs 4D met bewegende stoelen).
Video is een krachtig communicatiemiddel
Als er over streaming video zoveel wordt gepraat en bioscoopeigenaars zich zorgen maken, dan komt dat ook door de visuele kracht ervan. Het is niet verwonderlijk dat veel bedrijven deze aantrekkelijke vorm van communicatie gebruiken.
Of het nu gaat om informatie, ontspanning of promotie, video is de favoriete communicatiemethode en wordt zeer gemakkelijk gedeeld op sociale media. De esthetische vormgeving van een advertentie maakt het voor de klant ook gemakkelijker om de content ervan te onthouden dan een afbeelding of een tekst. Kijk maar eens hoeveel reclamevideo's er overeind blijven met visuele effecten, krachtige slogans of verrassende bewerkingstechnieken.
Betekent streaming video het einde van de bioscoop? De cultuur heeft nog een lange weg te gaan, maar ze heeft een impuls nodig in deze tijd van een gezondheidscrisis. Heeft u wel eens nagedacht over de mogelijkheden van een videopresentatie voor uw bedrijf? Ons team van professionals staat tot uw beschikking voor elke aanvraag. U kunt nu contact met ons opnemen!