Wat zijn de trends van 2023
op sociale media?

Rival IQ heeft zijn "Social Media Industry Benchmark Report" gepubliceerd. Na analyse van gegevens van meer dan 2.500 retailmerken kon het de trends van 2023 op sociale media vaststellen. Het heeft in zijn rapport ook aanbevelingen en best practices voor bedrijven opgenomen. Ontdek de samenvatting van dit rapport in ons dossier!

Aanwezigheid op sociale media

Commerciële merken zijn enorm aanwezig op sociale media. Gemiddeld hebben ze 10,8 miljoen volgers op Instagram en 8,2 miljoen volgers op Facebook. Commerciële merken maken ook gebruik van andere socialemediaplatforms, met een gemiddelde van 7,1 profielen per merk. Deze groei wordt onderstreept door de toename van het aantal volgers op de verschillende platforms. Meer dan 1,2 miljoen extra volgers op Instagram voor retailbedrijven. Op Facebook kwamen er gemiddeld 300.000 volgers bij, gevolgd door Twitter met 16.000 en tot slot LinkedIn met 1.800.

Wat is het gemiddelde engagement op sociale media?

De algemene kampioen is Instagram. Met een gemiddelde engagement rate van 1,09% ligt het ver voorop. Dit is echter minder dan de 1,16% van vorig jaar. Facebook daarentegen heeft zijn engagement met 0,02% zien stijgen, tot 0,09% op dit moment. Ook Twitter en LinkedIn volgen deze stijgende trend met respectievelijk 0,04% en 0,02%.

Welk soort content bevindt zich op sociale media?

De veelheid aan content is de kracht van retailmerken:

 • Op Instagram: afbeeldingen vertegenwoordigen 77,6% van alle geplaatste content. Video's 10,5%, stories 6,2% en tot slot carrousels 5,6%.
 • Op Facebook: foto overheerst met 45,2%. Video volgt met 24,5%. Zuivere tekstpublicaties vertegenwoordigen 18,6% van de content, 11,8% voor gelinkte publicaties en slechts 0,8% voor carrousels. 
 • Op TikTok: natuurlijk zijn 100% van de posts video's, maar ze zijn onderverdeeld in muziekvideo's (60,2%), gevolgd door dansvideo's (14,3%) en komische video's (11,3%). 
 • Op Twitter: tweets zijn goed voor 99,6% van de publicaties. 0,04% daarvan bevat foto's, 0,02% video's en 0,02% links naar externe content.
 • Op LinkedIn: 83,9% van de berichten bestaat uit tekst, gevolgd door foto's (10,6%), links naar externe content (4,2%), video's (1,1%) en carrousels (0,2%).

Wat weten we over de gebruikers?Illustratie van een groep van vier mensen die in verschillende richtingen wijzen

 • Op Instagram: Instagram-gebruikers zijn overwegend vrouwelijk (57,1%). 18- tot 24-jarigen vormen de grootste leeftijdsgroep met 32,3%, gevolgd door gebruikers van 25 tot 34 jaar (29,7%) en 35 tot 44 jaar (16,2%). Instagram-gebruikers zijn ook zeer actief. 63% van hen logt dagelijks in op het platform. Het sociale netwerk wordt vooral gebruikt om vrienden, beroemdheden en merken te volgen, maar ook om nieuwe producten en trends te ontdekken.
 • Op Facebook: de meerderheid van de Facebook-gebruikers is tussen 18 en 44 jaar oud, ongeveer 72% van het gebruikersbestand. Er zijn iets meer vrouwen dan mannen: 54,7%. Gebruikers zijn ook zeer actief. 74% logt dagelijks in op het platform. Het wordt vooral gebruikt om te chatten met vrienden en familie, nieuws en evenementen te delen, zich aan te sluiten bij gemeenschappelijke interessegroepen, merken en publieke figuren te volgen en video's te bekijken.
 • Op TikTok: 42,6% van de gebruikers is tussen 18 en 24 jaar oud. Daarna volgen de 25- tot 34-jarigen (27,4%) en de 13- tot 17-jarigen (16,9%). Vrouwen vertegenwoordigen met 58,4% meer dan de helft van de gebruikers. Mensen loggen in op TikTok om korte, onderhoudende video's te bekijken, vaak gebaseerd op trends en virale uitdagingen. Merken en publieke figuren gebruiken TikTok ook om in contact te komen met een jong en betrokken publiek.
 • Op Twitter: de meeste gebruikers zijn tussen 18 en 49 jaar oud (68%). Mannen vormen met 53,6% een kleine meerderheid van de Twitter-gebruikers. Het sociale netwerk wordt vooral gebruikt om nieuws, trends en gebeurtenissen in real time te volgen en om in contact te komen met vrienden, publieke figuren en merken.
 • Op LinkedIn: het netwerk wordt voornamelijk gebruikt door professionals en bedrijven en is met 34,1% populair bij 25- tot 34-jarigen, gevolgd door gebruikers van 35 tot 54 jaar (30,2%) en ten slotte bij 18- tot 24-jarigen (21,5%). Mannen zijn in de meerderheid en vertegenwoordigen 57,1% van de gebruikers. LinkedIn-gebruikers wenden het aan om professionele contacten te leggen, jobs te vinden, werkgerelateerde kennis en ervaring te delen en hun professionele netwerk op te bouwen. Bedrijven en professionals gebruiken LinkedIn ook om hun merk op te bouwen, talent aan te werven en hun producten en diensten te promoten.

Wat zijn de prestaties van de content per thema?

Esthetiek

Gezondheids- en schoonheidsmerken hebben in vergelijking met hun concurrerende sectoren moeite om fans en volgers aan zich te binden en halen lagere engagement rates dan gebruikelijk. Volgens het rapport moeten merken hun inspanningen op TikTok en Instagram handhaven, terwijl ze spaarzaam blijven posten op Twitter, omdat het niet veel rendement oplevert in termen van betrokkenheid in deze sector. Aan de andere kant werkt het ontwikkelen van reels erg goed. Ga daarom verder op dit spoor.illustratie van een jonge vrouw die verschillende schoonheidsproducten aanbrengt

 • Op Facebook: gezondheids- en schoonheidsmerken plaatsten drie keer zo vaak een foto op Facebook dan elk ander type bericht, wat zich vertaalde in de hoogste engagement rates van de groep.
 • Op Instagram: reels hebben goed gewerkt, deels dankzij de sterke investering van gebruikers in dit soort content.
 • Op Twitter: tweets met foto's presteerden dit jaar ongeveer 50% beter dan andere soorten tweets.
 • Op TikTok: het was de #MerryChristmas die het best werkte, waardoor merken als deze twee keer zoveel engagement kregen.
 • Op Twitter: gratis geschenken met #giveaway en berichten over vakantie en huidverzorging scoorden het hoogst in de sector.

Alcohol

Uit het rapport blijkt dat alcoholmerken gemiddelde engagement rates halen op Instagram, maar moeite hebben om hoge engagement rates te halen op TikTok. Ze posten ook minder vaak dan andere sectoren op sociale media. Dit verklaart de impact op hun engagement. Volgens het rapport moeten alcoholmerken zich richten op specifieke evenementen zoals Vaderdag en Valentijnsdag om hun online visibiliteit te vergroten.

 • Op Facebook: ze plaatsen veel vaker een foto op Facebook dan op enig ander type publicatie. 
 • Op Instagram: posts in carrouselstijl hadden de hoogste engagement rates. Posts met bier-hashtags zoals #Stout en #HazyIPA deden het ook erg goed.
 • Op Twitter: alcoholmerken hadden dit jaar het grootste succes met fototweets, maar stonden op Twitter nog steeds in de middenmoot. Ze gebruikten vaak vakantiehashtags zoals #BlackFriday of specifieke feestdagen zoals die in de vorige paragraaf.
 • Op TikTok: biergerelateerde hashtags en #FYP (For Your Pleasure: voor uw plezier) waren dit jaar de best presterende voor alcoholmerken.

Voeding

Voedsel- en drankmerken zijn achtergebleven op het gebied van engagement op Facebook en Instagram. Dit jaar waren ze op alle sociale media weinig aanwezig. Het rapport beveelt aan dat merken experimenteren, vooral met de frequentie van hun posts. Dagelijkse content kan bijdragen aan een betere betrokkenheid van fans. Daarnaast waren de feestdagen een succes wat betreft hashtags op alle kanalen. Hetzelfde geldt voor posts achter de schermen over chefs en culinaire persoonlijkheden.
Illustratie van een jonge vrouw met een boodschappentas vol groenten om haar arm

 • Op Facebook: smakelijke foto's van hapjes en drankjes deden het goed voor voedsel- en drankmerken.
 • Op Instagram: opnieuw kregen reels hoge engagement rates, veel meer dan foto's. De populairste hashtags waren: #HealthyFood, #Vegan en #GlutenFree. 
 • Op Twitter: dit waren de foto's die dit jaar het best werkten. De #Valentijnsdag werkte heel goed en illustreerde de maaltijd van de geliefden.
 • Op TikTok: de #viral domineerde de trends, maar ook de backstage van restaurants of het dagelijks leven van chefs met #BehindTheScenes.

Mode

In tegenstelling tot wat men zou denken, stonden modemerken onderaan de ranglijst op Facebook, Instagram en Twitter, maar behaalden ze bijna de gemiddelde engagement rates op TikTok. Merken zouden meer moeten investeren in TikTok, dat momenteel eeb hoger engagement oplevert dan de andere kanalen. Het zou ook zinvol zijn om de frequentie van het posten op Facebook en Instagram te verlagen door te focussen op de kwaliteit van de content.

 • Op Facebook: foto's regeren. Ze waren twee keer zo aantrekkelijk als andere soorten berichten voor modemerken. 
 • Op Instagram: reels en carrousels waren dit jaar de toppers.
 • Op Twitter: vooral tweets met foto's waren populair. Merken investeerden niet veel in statustweets of tweets met links. Anderzijds presteerden hashtags met betrekking tot wedstrijden drie keer beter dan andere hashtags voor modemerken op Instagram en Twitter.
 • Op TikTok: specifieke hashtags zoals #duet en #foryou werkten goed voor modemerken, terwijl meer traditionele hashtags zoals #travel en #dance ook een hoog engagement bereikten.

Reizen

Reismerken wonnen brons op TikTok en behaalden dit jaar ongeveer 150% meer engagement dan het indistriegemiddelde op Facebook. Op Instagram en Twitter zitten ze echter in de middenmoot. Het rapport benadrukt dat seizoensgebonden en bestemmingshashtags bijzonder goed presteerden op Instagram, Twitter en TikTok.

 • Op Facebook: foto's waren ongeveer twee keer zo boeiend alsIllustratie van een reizende vrouw andere soorten berichten voor reismerken.
 • Op Instagram: niet langer een verrassing, reels presteerden beter dan andere soorten posts. Reisgerelateerde merken hadden ongeveer 4 keer meer kans om een foto te plaatsen dan elk ander type post. De #ChristmasTree en #FestiveSeason deden het bijzonder goed bij de volgers.
 • Op Twitter: video- en fototweets kregen twee keer zoveel engagement als link- en statustweets. Bovendien deden hashtags met feestdagen het goed, net als alles met #ontbijt.
 • Op TikTok: het waren de hashtags over specifieke bestemmingen die het meest overtuigend waren. Bijvoorbeeld met #Thailand en #NYC.

Dankzij dit beknopte dossier over de trends op sociale media in 2023 heeft u nu alle kaarten in handen om uw bedrijf te ontwikkelen. Weet dat Videobiz u kan helpen aan visibiliteit dankzij zijn filmpjes voor sociale media. Ontdek al onze diensten en alle voordelen die daarbij horen. Contacteer ons nu!Deze artikelen kunnen u ook interesseren!

05 september 2023

Gids voor geweldige marketingcampagnes
op TikTok

Lees meer

04 september 2023

TikTok Shop krijgt een update
om de online winkelervaring te verbeteren

Lees meer

04 september 2023

YouTube nodigt u uit om Gen Z Music te gebruiken
voor uw advertenties

Lees meer

Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken